asd ISTRIA GOURMET - the official site | Priopćenja | Informacije

Slavni kuhar Bourdain oduševljen Hrvatskom

Slavni američki kuhar, gurman, putopisac i televizijska zvijezda Anthony Bourdain, autor Emmyjem nagrađenog putopisno-kulinarskog showa Anthony Bourdain: No Reservationsposjetio je Hrvatsku - i ostao doslovno oboren s nogu.

Epizoda Croatian Coast snimljena je još u listopadu prošle godine, a krajem travnja premijerno je prikazana na Travel Channelu. Odmah po dolasku 56-godišnji Anthony priznao je da osim ratnih slika iz 1990-ih nije imao nikakvog pojma o Hrvatskoj, ali nakon što je krenuo u putopisno-kulinarsku avanturu hrvatskom obalom i uživao u prirodnim ljepotama, sve što je mogao reći je: Ja sam j….. idiot!

„Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste j..... idiot! Ja sam idiot! Ovo je svjetska klasa hrane, svjetska klasa sireva i svjetska klasa vina“, kazao je Bourdain u potpunosti oduševljen Hrvatskom.

Svoje putovanje započeo je u Rovinju u Istri, a zatim je u Limskom kanalu kušao kamenice i dagnje pripremljene po tradicionalnom receptu s maslinovim uljem, češnjakom, krušnim mrvicama i bijelim vinom. Put je nastavio do Motovuna i okolne šume, gdje je s lokalnim dresiranim psom sudjelovao u traženju rijetkih i skupocjenih bijelih tartufa, da bi zatim u motovunskoj konobi Mondo kušao razna jela od istarskog bijelog tartufa.

Isplati se pogledati Motovun, a cijena ručka iznosi koliko i hamburger na Manhattanu, kaže Bourdain koji je zatim probao razna riblja jela, a najzanimljivija su mu bila ona od ribljih iznutrica...

Najduhovitiji pisac među kuharima i najbolji kuhar među televizijskim reporterima je u epizodi u trajanju od 42 minute, koju je snimao u Hrvatskoj osam dana, posebno nahvalio vrhunska hrvatska vina za koje je rekao da su među najboljima na svijetu, a najviše ga se dojmilo crno vino iz Skradina koje naziva božanskim.

Bourdainov svjetski popularan šou „No Reservations“ ima 120 milijuna obožavatelja diljem svijeta, a u osmoj sezoni snimanja ta brojka raste zbog vrlo jednostavnog, a zanimljivog scenarija u kojem Anthony dolazi u stranu zemlju u kojoj isprobava autohtone kulinarske specijalitete, upoznaje lokalne običaje i namirnice, a onda sve to začini svojim prepoznatljivim ciničnim humorom.

Anthony Bourdain: No Reservations: Croatian Coast

» www.travelchannel.com/tv-shows/anthony-bourdain/episodes/croatiancoast

Hrvatska turistička zajednica